Menu

Firmaet E. Scherning

Historien om "Poulsen Roser" er som et eventyr af Hans Christian Andersen

- om den lille grå ælling, der måtte meget igennem, før den kunne folde sig ud som en smuk hvid svane. Poulsen dynastiet opstod i 1878, og i 1911 kom roser som 'Rødhætte' og 'Ellen Poulsen'. Flere Poulsen roser fulgte efter, og i mange årtier var Floribunda-hybrider world wide synonym med "Poulsen roser". Det er de seneste 3-4 årtier, som vi vil fokusere mest på i denne omtale.

"A Fairy Tale of Roses" er navnet i det logo, som WRC2018 bærer. Dette er udsprunget af H. C. Andersens eventyr, hvor rosen er markant anvendt i eventyrdigterens forfatterskab. Poulsen Roser valgte tidligt at navngive deres nye roser efter kendisser, der på en emotionel og sanselig måde kunne forbindes med rosen. Helt naturligt at H. C. Andersen blev valgt sammen med skuespillere (Ingrid Bergman), kongelige (Dronning. Margrethe II), musikere/komikere (Victor Borge) samt slotte (Rosenborg Slot) m.fl. som på bedste vis kunne understøtte Poulsen Roser både lokalt og globalt.

Torben Thim om rosens livsberettigelse: "At blomstre i glæde, fordi den ikke kan andet, bortset fra at drikke af duggen (H.C. Andersen), mærke muldens næring, skabe lykke, ledsaget af en duft, der kan få selv store stærke mænd til at falde i afmagt. Rosen er en modsætning til videnskaben, der prøver at forklare naturens indretning og kræfter. Hverken filosoffer eller fysikere er det lykkedes, at trænge ind bag rosens uudgrundelighed for at pille i dens sjæleliv - om hvorfor rosen er den skønneste af alle blomster? Det er den bare. Som for et par tusind år siden, da en elev af den græske filosof Epikur spurgte: "Hvad er skønhed ?"og Epikur svarede: "Rejs dig op og gå ud i haven. Henne til venstre står en rosenbusk. Her finder du svaret".

Det er ganske vist! Rosen er den skønneste af blomsterne. Det faktum, at det er lykkedes for Poulsen Roser at knække koden og skabe helt unikke, sunde, holdbare og velduftende roser er stærkt medvirkende til at sikre rosens popularitet i fremtiden.

Det er nu 4 årtier siden, at Pernille (født Poulsen, ældste datter af Niels Dines Poulsen) og Mogens Nyegaard Olesen for egen regning startede deres egen virksomhed, Poulsen Roser A/S på resterne af D.T.Poulsens Planteskole, de overtog dermed rosen dynastiet. Store ændringer var nødvendige midt i energikrisen i 70'erne.

Poulsen Roser blev opdelt i profitcentre for at optimere udvikling af driften og opnå en tilfredsstillende lønsomhed. Alt blev vendt og drejet.

Forædling er en omstændelig proces, som tager sit udgangspunkt i ønsket om skønhed, duft, sundhed, farve, hårdførhed og holdbarhed. Parret valgte tidligt at satse på forædling af roser på egen rod, frem for de gammelkendte formeringsmetoder med okulering på en grundstamme af en vildrose. Det tager op til 8 år at udvikle en ny haverose. Det skyldes blandt andet den omfattende afprøvning der udføres for at sikre, at kun de absolut bedste roser kommer ud til forbrugerne.

Det unge par valgte primo 1974 at tage en "timeout". Anskaffede et brugt folkevognsrugbrød. Kørte til Holland, Belgien, Schweiz, Tyskland og ikke mindst Frankrig, hvor de rejste landene tyndt fra februar til november. Måtte ofte klare sig med "vandgrød" for at få pengene til at slå til. De lærte utroligt meget, som har været til stor nytte for deres livsværk: Poulsen Roser. De fik også opbygget et stærkt netværk blandt de planteavlere og rosendyrkere, som tog godt imod parret og gav dem en masse viden, som blev fundamentet sammen med den store hittepåsomhed, som parret er blevet så kendt for sidenhen.

Den drøm blev virkeliggjort fra en spæd start primo 1980'erne og i de næste årtier, hvor parret blev frontrunners på udviklingen af potte roser, som i dag er rygraden i virksomheden. Lidt paradoksalt, at de historiske og moderne haveroser er det, vi alle fokuserer på, alt imens potte roserne breder sig ud i befolkningen i alle hjem både inde og ude i slipstrømmen af velkendte haveroser - nu i "overhalings-banen". Potte roser sælges i alle pottestørrelser til brug inden- såvel som udendøre og sælges både i havecentre, byggemarkeder og supermarkeder. Potte roser er nemmere at håndtere i handlen end haveroser. Kræver ikke samme nænsomme pleje og fortælling som haveroser. Og så er de billigere at anskaffe for kunderne - og fylder dermed godt op i "altankasserne" og på terasserne og får dermed et bredere, yngre publikum i tale. Mogens siger om dette: Billed af : Pernille og Mogens med roserne

Dette fænomen så Mogens potentialet i allerede i 1971, og i dag formidler Poulsen Roser mere end 30 millioner potte roser worldwide. Der er en hård konkurrence på dette marked. Mogens siger det klart: "Det er vort liv at udvikle nye smukke, velduftende og robuste roser til dyrkning i alle potte størrelser. På den måde får vi fat i altankasserne og terasserne, og dermed får vi mange forbrugere til at elske roserne meget tidligere end deres forældre kunne tilbage i 70'erne og før den tid."

Sideløbende med potteroserne introduceredes flere haveroser. I 1983 kom den underskønne dybrøde 'Ingrid Bergman®' på markedet. Dette er uden sidestykke én af de bedste roser, der nogensinde er udviklet. Den har opnået et utal af medaljer for hårdførhed, skønhed og duft. Den er blevet optaget i rosernes Hall of Fame. Millioner af denne sort er produceret i årenes løb, og den er stadig én af de allermest solgte røde roser i verden.

"Succesen med roserne er fundament for alt det andet, som vi også gerne vil bruge vort liv til", udtaler Pernille & Mogens, Roserne blev springbræt til en investering i et vinslot i Frankrig, en dyrefarm i Sydafrika, samt udvikling af klematis, lavendelolie, olivenolie og trøfler - "ja - hvad bliver det næste?" Smiler Pernille & Mogens underfundigt. Alt sammen byggende på de kompetencer, som parret besidder i fællesskab.

Ikke alt har været "en dans på roser" Det var en meget hård og belastende periode ult. 70'erne og ind i 80'erne. Men parrets ukuelige energi, klogskab og med en "never-give-up indstilling/attitude" lykkedes det at komme gennem energikrisen. Modsat mange andre firmaer dengang, overlevede de også de ekstremt høje renter i 1980'erne med slid og rettidig omhu. De fik stille og roligt bygget fundamentet for det Poulsen Roser, som vi snart længe har set være helt fremme i verdenseliten af rosenforædlere.

Fra 1981 skabte firmaet stor international interesse, da rosen 'Teeny Weeny' blev introduceret som den første miniaturerose, som kunne stiklingeformeres, og som kunne dyrkes som en almindelig potteplante. At dyrke roser som potteplanter var fuldstændig nytænkning og en kongstanke hos Pernille og Mogens allerede fra starten af deres virksomhed. 'Teeny Weeny' var den første PARADE® rose. I dag er PARADE® roser velkendt over hele verden som markedets bedste potterose. PARADE® roserne var og er hårdføre planter med rig blomstring, sundt løv og harmonisk vækst. I de efterfølgende år blev endnu flere PARADE® roser introduceret, og kvaliteten og holdbarheden af disse blev bedre og bedre. Holdbarheden fra produktionen, gennem transporten, på hylderne hos detailledet og hjemme hos forbrugerne forbedres år for år og PARADE® roser regnes nu for nogle af de roser med allerbedst holdbarhed. Markedet blev nu udvidet til Nordamerika, Japan og andre store lande.

I 1984 startede produktionen af PATIOHIT® roser. Disse roser var 'the missing link' mellem PARADE® roser og polyantha hybrider. Denne type roser blev hurtigt populære over hele verden, produceret i 12 -13 cm potter og rigtblomstrende og med sundt løv. Denne kultur blev snart én af de væsentligste med over 100.000 producerede planter hver uge i Europa. Planterne bruges som gaver og til pynt i stuen, men kan også bruges udendørs.

I 1996 introducerede Poulsen Roser en ny produktlinie, PARTY® kollektionen, som er små roser på ca. 10 cm. De produceredes i 6 cm potter og er miniatureudgaver af PARADE® roserne.

Selv om forbrugerne ikke kender Poulsen Roser direkte, så har Pernille og Mogens samt deres stab af kompetente medarbejdere en krævende og særdeles professionel kontakt med producenter og forhandlerer, som sælger Poulsen Roser under ét af de mange licenser, som Poulsen Roser ejer og beskytter med stor ildhu.

Facts-historie om "Poulsen Roser": Leverandør til det Kongelige Danske Hof Poulsen Roser A/S er Kongelig Hofleverandør og har introduceret adskillige "kongelige" roser i årenens løb. I 2005, introducerede firmaet blandt mange andre SLOTS® rosen'Kronprinsesse MaryT'. Den var opkaldt efter Hendes kongelige Højhed Kronprinsesse Mary i samme år. I1998, blev RENAISSANCE® rosen 'Princess AlexandraT' døbt af HRH Princesse Alexandra (nu Grevinde Alexandra) og i 2010, døbte HRH Princesse Marie HT POULSEN® rosen 'Prinsesse MarieT'

Poulsen Roser nu og i fremtiden Poulsen Roser A/S har udviklet sig til at blive en høj-effektiv rosen- og clematis forædlingsvirksomhed siden firmaet blev overtaget af Pernille og Mogens i 1976. Firmaet hverken producerer eller sælger planter, da disse udelukkende produceres på licens. Ca. 30 millioner roser og 2 millioner clematis bliver hvert år produceret verden over. Planterne bliver solgt i mere end 60 lande.

Poulsen Roser A/S fortsætter udvidelsen af deres rosen- og clematis imperium. Østeuropa, Sydamerika og Kina er blot nogle af de markeder, hvor firmaet er rykket ind i.

Château Lecusse I 1994 købte Pernille og Mogens vinslottet Château Lecusse i Gaillac regionen i Frankrig. Vinslottet producerer mere end 450,000 flasker vin årlig tilligemed lavendelolie, olivenolie, safran og trøfler. Vinene bliver solgt i Frankrig, Danmark, Canada, Kina, Korea og mange andre lande og de bliver vidt omkring anerkendt for deres smag.

Farm i Afrika I 2005 købte Pernille og Mogens en farm i Sydafrika, som fremelsker vilde dyr med salg for øje.

Firmaets historie Poulsen Roser Dynastiet - Fra 1878-1976 - 1. - 3. generation. I 1878 startede Dorus Theus Poulsen en planteskole, hvor han dyrkede og solgte asparges, jordbær og frø. Senere startede han at forædle radisser, agurker, frugttræer, sommerblomster og roser.

D.T. Poulsen's søn Dines Poulsen blev sendt udenlands og i flere år arbejdede han for Peter Lambert, den største rosenforædler på den tid, i Trier i Tyskland. Her fik han stort kendskab omkring rosenforædling og bragte sine første krydsninger tilbage til Danmark. Disse var 'Ellen Poulsen' og 'Rødhætte roserne, som vandt guldmedalder i Hamborg i 1911 og hurtigt blev de mget populære i Danmark og i udlandet. Disse meget robuste sorter blev forløberne til, hvad vi i dag kender som Floribunda roser.

Floribunda roses Dines Poulsen overgav forædlingsarbejdet til sin bror Svend Poulsen. I 1923 blev 'Else Poulsen' og 'Kirsten Poulsen' roserne introduceret. De var de første rigtige Floribunda roser, som vi kender dem i dag. - i.e. roser med mange blomster og specielt hårdføre og modstandsdygtige overfor sygdomme.. Disse sorter blev markedsført som 'Poulsen Roser'.

Så kom en lang række af medalje-vindende Floribunda roser - den røde D.T. Poulsen® , Karen Poulsen® i 1933 og Poulsens Yellow. Den sidstnævnte rose blev introduceret i 1938 og var den første virkelig gule Floribunda rose, som man havde set nogensinde. Danish GoldT blev markedsført i 1950 og Rumba® og Toni LanderT i 1958. Den verdenskendte Nina Weibull® blev introduceret i 1962. Det er stadig en af de mest vigtige og mest populære Floribunda roser i Nordeuropa.

Svend Poulsens søn Niels Dines startede sit arbejde i firmaet i 1954. Den første rose, som han forædlede var den duftende gule ChinatownT (Floribunde/klatrende rose). Rosen vandt utallige internationale priser for sin hårdførhed. I 1965 blev den berømte Pernille Poulsen® og Western SunT markedsført.

I 1967 kom den første snitrose på markedet. Dette var sorten NordiaT . NordiaT blev hurtigt populær i Holland og Israel, hvor den blev dyrket i store antal. NordiaT var forløberen til de Floribunda roser, som bruges i snit-rose industrien i dag.

Det næste gennembrud for Niels Dines kom i 1972 med den storblomstrede rose Troika® og GisselfeldT. Disse to roser blev et gennembrud på det europæiske marked, hvor Poulsen Roser navnet blev grundlagt. Successen fortsatte med ShalomT , NitoucheT , DollyT and BellevueT , som er roser, der stadig bliver produceret i dag. Disse roser bidrog til, at Niels Dines i 1994 modtog den største ære for en rosenforædler - The Dean Hole Medal - som bliver uddelt af 'The Royal National Rose Society' i England.

Søg på dette site

{{obj.ProdName}}®

Salgsnavn: {{obj.ProdTradeName}}®. Sortsnavn: {{obj.ProdSegment}}.

Luk ;