Sortiment|Pasning|Aktuelt|Om os

Bestøvning

Præmier

Poulsen Roser modtager hvert år adskillige præmier for vores sorter. Se dem alle her.

Nyeste sorter

Ønsker du som producent eller broker at se de nyeste introduktioner, skal du huske at logge på (i toppen midtfor). Hvis du ikke logger på, ser du kun de sorter der allerede er til salg hos detailhandelen.

Find planten 

Find præcis den rose eller clematis der passer det de kriterier du sætter

Tusindvis af bestøvninger
Rosenblomster har i hver blomst både hanlige og hunlige organer, som normalt kan befrugte sig selv og give frø, der spirer frem til lidet interessante rosenplanter. For at undgå selvbefrugtningen fjernes alle blomstens støvknapper på rosens knopstadie og det umodne støvfang får lov til at udvikle sig i fred og ro under en beskyttende papirpose.

Bestøvningen sker over flere uger på alle de blomster, der udvikles på de udvalgte planter indtil den planlagte mængde på 15.000 krydsninger er nået. Når støvfanget er modent, bestøves det med det udvalgte pollen. Papirposen sættes på igen for at beskytte mod uønsket fremmedbestøvning, og med en veludført bestøvning vil pollenkornene straks begynde at spire. De spirer om kap, og de, der spirer hurtigst, vil befrugte de enkelte æg i rosenblomstens frugtknude - kapløbet tager ca. 6 timer. De befrugtede blomster udvikler hybenfrugter med fra ganske få frø op til 25, alt afhængig af rosensorten.

Tre måneder efter befrugtningen høstes hybenfrugterne for at blive temperaturbehandlet (stratificeret) i køleskab og i drivhus i fire måneder. Frøene bliver sået i moderne drivhusfaciliteter og normalt vil krydsbestøvningerne resultere i ca. 70.000-100.000 frø.

I april vil de nye, små rosenplanter stå som soldater på geled. Alle er genetisk forskellige - også frø fra samme hyben. Mens frøplanterne fortsætter deres udvikling, udvælges de bedste og de dårlige frasorteres.

Af de mange frø udvælges der ca. 2.000 sorter, og af dem vil ca. halvdelen være potteroser. clematisforædling udføres på samme måde og resulterer årligt i ca. 500 nye sorter til den videre afprøvning.

Poulsen Roser A/S ● Kratbjerg 332 ● DK-3480 Fredensborg ● Denmark ● +45 48 48 30 28 ● post@poulsenroser.dk